söndag 18 augusti 2019

Spår


Här är små spår som vi använder ute. Vi följer spåret runt på tomten för att hitta skatten.


Det är en bra motorisk övning där det är lätt att anpassa svårighetsgrad. Vi tränar på det här sättet att gå på ojämn terräng och i trappor, vilket är svårt att motivera annars.


När vi kommer i mål hittar vi en skatt, förstås.


.

söndag 11 augusti 2019

Pussla



Här gäller det att sätta de runda bitarna på rätt plats.



De här pusslen har magnet-tejp på baksidan. Tänk på att göra bitarna lite mindre än hålen, så blir det lättare för eleven att få dem på plats.
.

Para ihop


Med det här materialet övas finmotoriken då man ska fästa de vantar som hör ihop på ett snöre med hjälp av gem.


Vantarna har samma mönster på baksidan så det inte gör något om de vänds.
.

fredag 9 augusti 2019

Mönsterpassning


Materialet till den här uppgiften finns HÄR


Jag gjorde en stor tavla, som går att sätta upp på en magnetvägg. Eleven ska sen matcha ihop rätt mönster och göra fiskarna hela.


.

Räkna


Den här uppgiften behöver ingen större förklaring.


Svårighetsgraden anpassas efter elevens förmåga. Sortera eller träna addition/subtraktion.
.

Föremål med form


I den här sorterings-övningen lär vi oss formerna på olika föremål. Vi tränar också finmotoriken när bilderna placeras i rätt skåra.


Det går även att lägga till ellips och rektangel, beroende på svårighetsgraden.

.

Minnes-memory

Gör ett eget memory eller lotto-spel med foton av saker/personer som eleven känner igen.


Här har jag gjort ett spel där man kan välja om man vill spela memory eller lotto, och jag har använt foton från tiden i skolan. Extra uppskattat när saknaden efter den är stor.
.

onsdag 7 augusti 2019

Rita klart


Mallen till det här materialet har jag hittat på https://liandobartulos.com/atencion-ii/ och sen har jag anpassat det efter behoven vi har.

Först skrev jag ut en av figurerna och tanken var att eleven skulle rita färdigt. Jag ritade en förebild, för att visa hur resultatet skulle bli.


Det visade sig att det ändå blev för otydligt…


Då gjorde jag en ny mall och nu blev det rätt anpassat.


Jag passade på att göra likadana av alla figurerna, som jag plastade in. Då kan vi rita med whiteboard-penna och återanvända materialet. Tips - Något som jag upptäckte när vi använde materialet - Vänd figurerna om eleven är vänsterhänt, så är det lättare att se mallen när man ritar.


.

tisdag 6 augusti 2019

Bankomata


Den här ”bankomaten” matas med pengar istället för att göra några uttag 😉 Här tränar vi finmotoriken genom att sedlarna stoppas in i olika vinklar.


Jag använde sedlar från något gammalt spel, som jag plastade in. Kartongen sitter på plats på brickan med hjälp av kardborrband.
.

Känsel


Här får känseln tränas, och sen gäller det att sortera rätt känselkudde i rätt burk.


.

söndag 4 augusti 2019

Bygga lika


Glasspinnar


Beroende på vem som ska göra uppgiften väljer man om det behövs en mall eller inte.

Lego


Den här uppgiften är lätt att anpassa så den blir lagom klurig.
.

Fiskespel


Det här spelet blir extra roligt om eleverna är med och tillverkar fiskarna efter förmåga. På baksidan av varje fisk sitter en bokstav.


Sen finns det brickor med bokstäver, och på baksidan en bild av något som börjar på den bokstaven. Lägg alla fiskar i en låda, eller sprid ut dom på golvet.


Lägg brickorna på bordet och anpassa vilken sida som ska vara vänd uppåt. Kan man inte läsa så vänd bokstäverna upp.


Eleven fiskar och ser efter vilken bokstav som sitter på fisken. Letar sen efter samma bokstav bland brickorna (eller bilden/ordet om andra sidan är vänd uppåt). Tillsammans läser vi och ljudar ordet som börjar på den bokstaven, med hjälp av bilden.


Det är så vi spelar, anpassat efter våra behov. Men det går så klart att variera på fler sätt.

Allt är inplastat för bättre hållbarhet och jag har använt gem som magneten kan fastna i. Två gem behövdes på dom tyngre fiskarna.
.

lördag 3 augusti 2019

Tärning


Mata djuren


Det här materialet går ut på att slå tärningen och sen ta en bild på passande mat för djuret, och gå till den plats djuret finns. För att göra det svårare kan man gömma mat/djur och även använda det utomhus.

Var bor djuren
Det finns också en variant där man ska placera ut djur i deras boplats. T.ex. fågel – fågelholk.

Vi använder även bilderna där man placerar ärtpåsar på sig själv, som jag visade här. Då slår eleven tärningen och balanserar ärtpåsen som bilden visar till en hink.



(Tärningen är köpt på ABA Skol och har plastfickor där man kan fästa olika bilder).
.

Spår med uppdrag


En rolig variant med ärtpåsar är att följa ett spår med stationer. Här tränas balansen, men se till att fästa fotspåren i golvet så det inte blir halt. Jag använder häftmassa.


Eleven har en ärtpåse med sig genom banan och ska kliva på fotspåren. Vid varje station finns en bild på hur ärtpåsen ska placeras. Eleven balanserar påsen till nästa station där det finns en ny lapp.


Vid målgången har vi en skattkista med en liten överraskning i, t.ex. chokladpengar.

Vid stationerna kan man förstås ha vilka roliga uppdrag man vill, bara fantasin sätter gränser.
.

Ärtpåsar


Det finns mycket man kan göra med ärtpåsar. Här är en rolig variant som passar oss, då vi har svårt att motivera rörelse.

Man tar en bild ur högen som ligger med bilderna nedåt. Tittar vilken färg ärtpåsen på bilden har, och stoppar sen ner bilden i burken.


Sen letar man efter en ärtpåse i samma färg, och här får man anpassa svårighetsgraden efter den som ska hitta påsarna. För oss är det viktigast med rörelsen, så jag försöker sprida ut dom och lägger dom i olika höjd för att få in så mycket rörelse jag kan utan att göra det för svårt.


När en påse är hittad ska eleven kasta den i rätt hål på en stor låda. Därefter tar man en ny lapp i högen.


.

Whiteboard


På nätet kan man hitta arbetsblad att skriva ut, sök i Pinterest. Ett tips är att plasta in dom och använda whiteboard-penna, så räcker materialet länge.


Här följer man streck i olika svårighetsgrad. Idén och korten är hämtade från www.happybrownhouse.com


Här ska man leta upp den bild som inte hör ihop med övriga bilder på arket, och ringa in den.


Här gäller det att hitta detaljer i den stora bilden. När en detalj hittas, ringas den in och den lilla bilden läggs undan.


Ringa in den största, eller minsta.
.

Lyckohjul


Jag har ersatt siffrorna på hjulet med färgmarkeringar. I den här varianten tränar vi turtagning och att para ihop föremål med bild.


Man tar ett djur i den färgen som hjulet visar och placerar ut det på rätt plats på sin bricka. Hos oss är det svårt att vänta, och förståelsen för att ”vinna” finns inte, därför gör vi spelandet roligt och tränar lagom på att ”vänta” genom turtagning. Vi turas om att snurra hjulet, och placera ut ett djur. Man anpassar förstås spelet efter förståelsen hos deltagarna.

Hjulet är köpt på IKEA, djuren kommer från ABA Skol och brickorna har jag gjort själv.
.

fredag 2 augusti 2019

Skruva


I den här övningen tränas finmotoriken. Små muttrar ska skruvas fast, eller skruvas av. Olika storlekar på skruvarna gör det svårare.


Här är en sorteringsövning som också tränar finmotoriken. Den har flera olika varianter. Antingen skruvar man isär mutter, bricka och skruv, och sorterar i rätt burk. På bilden har jag skruvat två muttrar med brickor mellan på varje skruv.


Det går också att hitta rätt storlek på skruv och mutter, skruva ihop och sortera små, mellan och stora. Med bricka eller utan bricka.



.

Sy


Det här är sy-kort. Det är en likadan bild på baksidan, så det går lätt att lära sig följa mönstret genom att vända på kortet efter varje stygn.



Vi använder en plast-nål, och jag fick göra om hålen då nålen fastnade lite. Att knyta fast tråden i både nålen och på sy-kortet gör det enklare för eleven. Kolla också att tråden är lagom lång.

Korkar på fler sätt


Här pratar vi om ”mamma, pappa, barn” i djurvärlden, och vad dom heter. T.ex. Sto, hingst och föl. Vi gör det i en ”lika-på-lika-övning” där bilderna i korkarna ska paras ihop med likadana bilder på arket.


Vi har också gjort sångstunden lite roligare genom att eleven får ta en kork som har samma bild som finns på sångkortet. Antingen vänder vi korkarna så bilderna inte syns, sen sjunger vi den det blir. Eller så får eleven själv välja en kork/sång vi ska sjunga.


(Korkarna i det här inlägget kommer från näringsdrycker, och är större än korkarna som finns på mjölkpaketen).
.

Korkar


Här kommer två idéer med skruvkorkar från mjölkpaket, där syftet främst är att träna finmotoriken.

Först får eleven skruva bort locket på en kork, och se efter vilken färg som döljer sig där. Sen plocka upp en liten pom-pom med hjälp av en pincett, för att lägga ner den i rätt kork, och skruva på locket igen.


Det här arbetet går ut på att matcha figurerna.


.

Bokstäver


Det här är en pärm med ord-bilder. Eleven ska hitta rätt ord till varje bild. Det går också att använda bokstäver, och/eller bilder utan text under för att göra det svårare.



Här ska rätt bokstav matchas. Till elever som börjar knäcka läskoden går det förstås bra att använda tomma rutor efter bilderna.

Använd alltid rätt färger till dagarna
då det underlättar för personer som senare i livet är i behov av den hjälpen:
Måndag-Grön, Tisdag-Blå, Onsdag-Vit,
Torsdag-Brun, Fredag-Gul, Lördag-Rosa, Söndag-Röd.

Det här är en rolig variant på att matcha bokstäver. Använd plåtburk eller en magnet-tavla.


De här orden passar bara ihop med rätt bild, som pusselbitar, och går inte att sätta fel.


Ytterligare en variant på att matcha bokstäver, här med skruvkorkar från mjölkpaket.


.